Praktijk De Witte Kater natuurgeneeskunde voor dieren
Natuurgeneeskunde voor dieren, aromatherapie voor mensen
De workshop spijsvertering(klachten) bij honden wordt weer gegeven op woensdagavond 1 juni om 20.00. en duurt tot ongeveer 22.00 uur.
Deze workshop is voor iedereen een aanrader die meer wilt weten over de spijsvertering van de hond. Zeker als je een dier met spijsverteringsklachten en/of allergieën hebt. Aan bod komt o.a. soorten spijsverteringsklachten en mogelijke oorzaken, voeding en enkele handvatten waar je zelf mee aan de slag kan. Aanmelden kan via info@praktijkdewittekater.nl Kosten 29,95 incl. hand-outs, koffie/thee. Lokatie Hekendorpse Buurt 5, 3467PA Hekendorp.
Door de lezing krijg je meer inzicht in o.a.:
De lezing wordt verzorgd door Monique Born van Praktijk de Witte Kater. Praktijk de Witte Kater is een natuurgeneeskundige praktijk voor dieren in Hekendorp. Voor meer informatie www.praktijkdewittekater.nl
Wanneer? Dinsdagavond 7 september 2021
Hoe laat? 20.00 – 21.00 uur
Waar? Brokken&Zo Burg. van Reenensingel 109, 2803 PA Gouda
Aanmelden bij Brokken&Zo of via mail info@praktijkdewittekater.nl
Kosten €7,50 p.p.
Er is plaats voor maximaal 20 personen dus zorg dat je er op tijd bij bent.
Is natuurgeneeskunde iets voor mijn dier?
Natuurgeneeskunde kan je voor alle diersoorten inzetten. Denk aan katten, honden, cavia’s, konijnen, vogels maar ook aan reptielen, vissen, schapen, geiten, koeien, ezels en paarden. Er is in feite niets dat beter past bij dieren dan middelen uit de natuur en een natuurlijke benadering van gezondheid.
Er zijn fysieke klachten die niet alleen met natuurlijke middelen kunnen worden aangepakt, waar een regulier geneesmiddel ingezet moet worden of een ingreep door een dierenarts moet plaatsvinden. Maar er is geen beperking wat betreft de natuurgeneeskunde en het inzetten van natuurlijke middelen als het om diersoorten gaat. De natuurgeneeskunde gaat ervan uit dat het lichaam streeft naar evenwicht, balans. Daar waar het dier uit balans is en klachten vertoont is het zaak om het lichaam te ondersteunen weer in balans te komen. Dat klinkt vaag misschien, maar denk maar aan koorts. Je lichaam zet alles in het werk om de ziekteverwerker uit te schakelen en wat je daar o.a. van merkt is koorts. Maar het kan ook zijn dat je iets verkeerds hebt gegeten en als je het al niet hebt uitgebraakt zal het lichaam zich er door middel van diarree van ontdoen. Dat bedoelen we met, dat het lichaam zijn best doet om in balans te blijven.
Dieren vrij in de natuur kunnen zelf kruiden kiezen om hun gezondheid te ondersteunen, ook wel zoöfarmacognosie genoemd. Kijk naar een hond die bijvoorbeeld gras gaat eten om te kunnen braken. Overigens eten niet alle honden gras enkel om te kunnen braken. Maar wij geven onze dieren te eten en daarmee bepalen wij welke voedingsstoffen zij binnen krijgen. “Wij” hebben de weilanden met gras ingezaaid dat vooral op de melkproductie van koeien is afgestemd, al dan niet met kunstmest en/of pesticide behandeld. Liever zien “we” in het land geen paardenbloemen of brandnetels. En dat is nou net wat veel dieren goed kunnen gebruiken. Nu kan je tekorten aan mineralen en vitaminen oplossen met supplementen, maar je kan ook kruiden in je land zetten. Vaak gaat het in de natuurgeneeskunde om logisch nadenken.
Dat is een vraag die ik vaak hoor. “Wat kan je er nou mee?” “Voor welke klachten werkt het dan?”
In het kort kan het voor vele klachten worden ingezet, dat kunnen klachten zijn die steeds weer terugkomen, chronische klachten, klachten waarvoor steeds maar geen oorzaak gevonden wordt. Denk aan bewegingsklachten, maag- en darmklachten, huidklachten.
Liever zien wij als natuurgeneeskundigen dat diereigenaren advies vragen voordat er al een eindeloos en soms bijna uitzichtloos traject is gevolgd. Maar de praktijk leert dat veel mensen pas buiten de reguliere geneeskunde gaan kijken als ze “uitgedokterd” zijn. De natuurgeneeskunde vervangt de reguliere diergeneeskunde niet, maar heeft een andere kijk op gezondheid en ziekte. Door deze andere benadering kunnen er andere conclusies getrokken worden en andere, aanvullende adviezen worden gegeven. De natuurgeneeskundige kijkt naar het dier in zijn geheel, karakter, leefomstandigheden, medische geschiedenis en niet enkel de klacht die hij/zij op dat moment toont.
De natuurgeneeskundige zal, indien nodig, vervolgens natuurlijke middelen en/of therapieën adviseren, denk daarbij aan kruiden, essentiële oliën, Bachbloesems, TTouch, acupressuur. Daar waar nodig, zal een natuurgeneeskundige doorverwijzen naar een regulier dierenarts. Dat kan bijvoorbeeld zijn voor aanvullende onderzoeken zoals bloedonderzoek en röntgenonderzoek.
Kruiden basis van de geneeskunst.
Waarom plaats ik dat zo stellig? Omdat vaak het gebruik van kruiden als “alternatief” wordt gezien, alternatief en niet bewezen. Maar is dat wel zo?
Veeartsen hebben, al vanaf het begin dat het als studiediscipline in de 17-de eeuw geïntroduceerd werd, onderzoek gedaan naar het gebruik van planten. Daar waar het toen vooral op basis van ervaring werd toegediend, kunnen nu steeds beter de inhoudsstoffen van de planten worden aangetoond. De werkzame stoffen van de planten worden uit de plant gehaald, geïsoleerd en in reguliere medicijnen gebruikt. Of de werkzame stoffen van de plant worden nagemaakt en tot medicijnen verwerkt. Denk hierbij aan moerasspirea en wilgenbast die als basis voor pijnstilling werden/worden gebruikt.
Wat vanaf de 17-de eeuw de conventionele diergeneeskunde was, wordt nu als alternatief betiteld maar vormt wel de basis van de huidige diergeneeskunde. Dat houdt niet in dat alle kennis van toen, juist was maar ook zeker niet dat alles onjuist was. Er is vanaf 1803 systematisch onderzoek gedaan naar het gebruik van planten in de geneeskunst. Er zijn nog steeds en wellicht juist steeds meer onderzoeken naar gebruik van planten bij diverse aandoeningen. Dat “juist nu” komt onder andere doordat het gebruik van insecticide en antibiotica steeds meer ter discussie staat.
Dat planten werkzame stoffen bevatten, zal niemand willen ontkennen. Maar je moet wel weten waar je mee bezig bent, weten hoe je de kruiden inzet en welke bijwerkingen op kunnen treden. Op eigen houtje allerlei kruiden aan dieren toedienen, is alles behalve verstandig. Raadpleeg daarvoor altijd een natuurgeneeskundige of holistisch werkende dierenarts.
Voor wie geïnteresseerd is wat er wetenschappelijk te vinden is over het gebruik van planten, verwijs ik naar Pubmed welk op internet vele medische onderzoeken publiceert. Daarnaast zijn er ook tijdschriften op het gebied van phytotherapie online te vinden.
Afgelopen weekend heb ik de eerste cursus Touch for Health gevolgd. Het waren drie heerlijke en hele leerzame dagen met dank aan Paulien de Roos van Chi-Libra en groep mede-cursisten. De volgende cursussen staan al in de agenda.
Touch for Health is een methode om disbalans in het lichaam op te sporen door middel van spiertesten. Vervolgens wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd met correctietechnieken. Touch for health is de basis van de kinesiologie en verenigd oosterse en westerse behandelmethoden. De cursussen zijn humaan gericht, dus op het werken met mensen. Ik zal binnenkort ook de speciale nascholing voor kinesiologie bij dieren gaan volgen om deze mooie methode in mijn praktijk te kunnen inzetten.
Trots en blij start ik mijn eigen praktijk 1 september 2017.
Van kinds af aan ben ik gek op dieren en alles wat leeft. Het verbaasde zo goed als niemand, dat ik het roer een paar jaar geleden omgooide en een opleiding natuurgeneeskunde voor dieren ging volgen. Als kind opgegroeid met natuurgeneeskunde, wilde ik vanaf de Havo de opleiding natuurgeneeskunde gaan volgen, destijds nog in Hilversum en op mensen gericht. Daarvoor werd ik te jong geacht en achteraf ben ik daar wel en tegelijkertijd niet blij om. Blij, omdat ik zoveel andere dingen heb mogen doen, zoveel ervaring heb mogen op doen die ik anders wellicht had gemist. Niet blij, omdat ik anders al zoveel meer had kunnen doen op natuurgeneeskundig vlak. Het is een heel boeiend vakgebied waarin zo ontzettend veel te leren en te ontwikkelen is, dat ik soms het gevoel heb tijd tekort te komen.
Na een 3-jarige opleiding veterinaire natuurgeneeskunde in Breda, ga ik met mijn Praktijk de Witte Kater beginnen. Tijdens de opleiding heb ik al vele dieren mogen behandelen, wat mij iedere keer bevestigde dat mijn keuze voor de natuurgeneeskunde, een voor mij juiste keuze is. Ontwikkeling en leren is een doorlopend proces en ik zal mij dan ook komende jaren blijven ontwikkelen om mijn praktijk zo goed mogelijk te voeren.
Welkom bij Praktijk de Witte Kater.
Monique Born