Workshop Spijsvertering 1 juni 2022

De workshop spijsvertering(klachten) bij honden wordt weer gegeven op woensdagavond 1 juni om 20.00. en duurt tot ongeveer 22.00 uur.

Deze workshop is voor iedereen een aanrader die meer wilt weten over de spijsvertering van de hond. Zeker als je een dier met spijsverteringsklachten en/of allergieën hebt. Aan bod komt o.a. soorten spijsverteringsklachten en mogelijke oorzaken, voeding en enkele handvatten waar je zelf mee aan de slag kan. Aanmelden kan via info@praktijkdewittekater.nl Kosten 29,95 incl. hand-outs, koffie/thee. Lokatie Hekendorpse Buurt 5, 3467PA Hekendorp.

Lezing Spijsverteringsklachten bij Hond&Kat

Lezing Spijsverteringsklachten bij hond&kat

Heeft jouw hond of kat vaak last van diarree? Braakt jouw hond of kat regelmatig? Heb je al veel soorten voeding geprobeerd maar blijven de klachten aanhouden of terugkeren?
Kom dan naar de lezing Spijsverteringsklachten bij hond&kat

Door de lezing krijg je meer inzicht in o.a.:

  • hoe de spijsvertering bij honden en katten werkt,
  • mogelijke oorzaken van de diverse klachten,
  • het belang van goede darmbacteriën
  • hoe je kan ondersteunen d.m.v. voeding en supplementen

De lezing wordt verzorgd door Monique Born van Praktijk de Witte Kater. Praktijk de Witte Kater is een natuurgeneeskundige praktijk voor dieren in Hekendorp. Voor meer informatie www.praktijkdewittekater.nl

Wanneer?   Dinsdagavond 7 september 2021

Hoe laat?   20.00 – 21.00 uur

Waar?        Brokken&Zo  Burg. van Reenensingel 109, 2803 PA Gouda

Aanmelden bij Brokken&Zo of via mail info@praktijkdewittekater.nl

Kosten €7,50 p.p.

Er is plaats voor maximaal 20 personen dus zorg dat je er op tijd bij bent.

Kennismakingsconsult

Is natuurgeneeskunde iets voor mijn dier?

Ben je al heel lang aan het dokteren met je dier en wil je weten of natuurgeneeskunde iets voor jouw dier kan doen? Twijfel je of een “alternatief therapeut” wel iets is voor jou en je dier en hoe het werkt?
Kom dan voor een kennismakingsconsult.
Dan kunnen we elkaar ontmoeten, kan jij al jouw vragen stellen en kan ik zien wat ik voor jouw dier kan doen. We bespreken de mogelijkheden en ik kan je alvast enkele praktische tips geven.
Een kennismakingsconsult duurt ongeveer 30-45 minuten en kost 25 euro, exclusief eventuele reiskosten. De kosten voor het kennismakingsconsult zullen verrekend worden bij een eventuele intake/eerste consult

Praktijk de Witte Kater nu ook Aromatherapie voor mensen

Aromatherapie voor mensen

Afgelopen jaar heb ik besloten mijn kennis en ervaring op het gebied van essentiële oliën ook in te gaan zetten voor mensen. Door de dieren kom ik met diereigenaren in contact die soms zelf ook wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Zeker in deze corona tijd ervaren velen van ons spanning en soms ook verdriet. De spanning leidt soms tot fysieke klachten. Essentiële kan dan een steuntje in de rug geven.

Door het werken met de dieren, een gedegen opleiding aromatherapie voor dieren als onderdeel van de natuurgeneeskundige opleiding, de vele nascholingen en een grote passie voor de oliën heb ik besloten een diploma te behalen voor humane aromatherapie. Vanaf de zomer kunnen mensen nu ook bij de praktijk terecht voor een olie op maat. Naar aanleiding van ons gesprek stel ik een olie samen op basis van de aangegeven behoefte. Ik werk met diverse merken die biologische essentiële oliën aanbieden van goede kwaliteit, het liefst van bedrijven die ook nog met hart de olie produceren.

Wil je weten wat essentiële oliën voor jou kunnen betekenen? Mail info@praktijkdewittekater.nl of bel 06-5104 3311

Natuurlijk vlooien bestrijden

Dit artikel behandeld natuurlijke vlooien bestrijding, natuurlijke middelen die ingezet kunnen worden tegen vlooien en teken.

Er zijn verscheidene chemische middelen tegen vlooien en teken verkrijgbaar. De meeste doden de vlooien en teken na het bijten van de hond of kat. Dat houdt in dat de hond of kat het gif waardoor de vlo/teek doodgaat in het bloed moet hebben zitten. Het gif, dat via veelal een druppel in de nek wordt toegediend, komt dan ook in de bloedbaan terecht en moet door het lichaam worden afgebroken en uitgescheiden. Nu zijn er ook pillen verkrijgbaar die drie maanden werkzaam zijn, dus drie maanden achtereen gif in het bloed van uw dier. Dat houdt ook in dat het lichaam zeker drie maanden nodig heeft om het gif af te breken en uit te scheiden. Om een goede werking te garanderen moet de behandeling herhaald worden, de druppel in de nek iedere maand en de pillen om de drie maanden. Als een dier moeite heeft het gif goed af te breken en uit te scheiden gaat het gif zich stapelen, met alle gevolgen van dien. Het is belastend voor diverse organen, zoals de lever en de nieren. Soms zie je de overbelasting van de organen terug door huidproblemen, spijsverteringsproblemen en zelfs neurologisch effecten.

Er zijn ook natuurlijke middelen in te zetten. Zij doden over het
algemeen de vlo of teek niet maar maken de hond of kat minder
aantrekkelijk voor de parasieten. Het ene dier is aantrekkelijker
voor vlooien of teken dan de ander, net als de ene mens veel eerder
gestoken wordt door muggen dan de ander.

Er wordt vaak geadviseerd om knoflook door het eten van de hond te doen
waardoor het bloed gezonder is en zodoende de hond minder
aantrekkelijk is voor vlooien en teken. Echter kan teveel knoflook
bloedarmoede veroorzaken en voor sommige dieren is het echt geen
aanrader zoals bij katten. Knoflook, kan helpen het bloed gezonder te
maken en wordt tegen wormen ingezet, maar met mate, nooit langer dan
drie weken achter elkaar.

Op de huid en vacht kan diatomeeënaarde ingezet worden. Diatomeeënaarde is een poederachtige substantie die bestaat uit skeletjes van eencellig kiezelwier. Het tast het schild van o.a. vlooien en luizen aan door middel van uitdroging, waardoor ze vervolgens doodgaan. Het materiaal is dus heel droog, het droogt ook de huid iets uit, je moet dus niet te kwistig zijn, je handen daarna goed wassen en zorgen dat het niet in de ogen van je dier komt. Als het dier zich wast dan krijgt hij natuurlijk ook iets van de diatomeeënaarde binnen, wat op zich niet erg is omdat het tegen inwendige parasieten kan worden ingezet. Je moet er rekening mee houden dat je dier er iets poederig uit gaat zien, tijdelijk, en dat het regelmatig aangebracht moet worden. Datzelfde geldt ook voor neempoeder. Neempoeder heeft een ui-knoflookachtige geur. Je brengt het op de vacht aan en kan ook bij katten ingezet worden. Het is tevens in olie, neemolie, verkrijgbaar. Met name katten kunnen een flinke hekel aan de geur hebben. Diatomeeënaarde doodt de vlo en neemolie maakt je kat of hond onaantrekkelijk voor vlooien. De middelen kunnen met elkaar gecombineerd worden indien nodig.

Een ander middel dat vlooien dood, is appelazijn. Het kan in de vacht gemasseerd worden en eventueel kunnen er essentiële oliën aan toegevoegd worden om de vlooien en teken op afstand te houden. Appelazijn is ook ideaal om verdund met water je vloer mee te dweilen. Goed stofzuigen en af en toe dweilen met verdunde azijn helpt het huis vlo arm te houden. In de kieren, bij plinten kan je dan altijd wat diatomeeënaarde strooien zodat ook de eieren en larven geen kans hebben. Ik heb het hier over appelazijn en niet over schoonmaakazijn om toe te passen op het dier zelf!

Kokosolie wordt ook vaak als middel genoemd om vlooien en teken op afstand te houden en kan vermengd worden met essentiële oliën. De kokosolie breng je op de huid en vacht aan. Het handigste is om dat te doen, vlak voor dat het dier naar buiten gaat in verband met het `vet`.

Essentiële oliën die ingezet kunnen worden zijn kruidnagel, kaneel, tijm, lemongrass, geranium, pepermunt en teatree. Voor al deze oliën geldt, vermeng de olie met een drager, nooit puur op de huid of zo in de vacht. Een drager is een plantaardige olie zoals kokosolie of jojoba-, amandel-, rijstkiemolie. Denk aan een verdunning van 10-15 druppels in totaal van alle essentiële oliën op 50 ml. dragende olie.

Het wel of niet gebruiken van essentiële olie bij katten is een discussiepunt. Katten zouden een langere tijd nodig hebben om een essentiële olie af te breken dan honden of mensen. Teatree is sowieso een olie die afgeraden wordt bij katten. Als je natuurlijke druppels koopt, let er dan op dat er voor de kat geen teatree in zit. Heb je een hond en kat in huis wonen, dan kan je ook beter druppels zonder teatree nemen. De meeste katten zullen het niet waarderen als je ze hult in een damp van essentiële olie. Bedenk ook dat de katten door hun was gedrag meer olie binnen krijgen dan een hond.

Je kan met de essentiële oliën ook een spray maken zodat je kan afwisselen met het gebruik van de olie 1x per 3 dagen en spray op de andere dagen. De spray maak je door een theelepel honing met een paar druppels essentiële olie in lauw water op te lossen.

Ieder dier zal anders reageren op een olie. Het is voor het dier wel zo prettig om niet met een olie rond te lopen wat hij echt niet fijn vindt. Iedereen heeft wel eens een parfum opgespoten waarvan die had gewenst dat die dat niet gedaan had. Essentiële olie heeft via inademing invloed op onze emoties, denk bijvoorbeeld aan kaneel, versgebakken appeltaart of lavendel. Daarbij komt het via de huid en opname via de haren ook in de bloedbaan terecht, dus het is van belang om het met mate toe te dienen en niet alle oliën in één middel te willen proppen.

Van tevoren kan je het beste testen welke olie wel of niet prettig wordt gevonden door jouw dier. Dat kan eventueel ook bij mij, Praktijk de Witte Kater, omdat ik alle oliën in huis heb.

Er zijn ook nog keramische kralen op de markt, maar daar heb ik zelf
geen ervaring mee, dus daar kan ik ook niets over zeggen, behalve dat
ik goede ervaringen erover lees. De keramische kralen worden in een
band om de hals gedragen.

In noodgeval kan het dier altijd nog gewassen worden met Dreft
(afwasmiddel). Het dood de vlooien, maar het droogt ook de huid uit,
dus effectief wanneer de hond al onder de vlooien zit maar geen
basisuitrusting zeg maar.

Er zijn kant en klaar middelen op de markt zoals Natural Answer via
www.natuurlijkevlooiendruppels.nl

CDVet zijn druppels die zowel met als zonder teatree verkrijgbaar zijn o.a.
via www.eko4petz.nl

Stop Bodyguard zijn druppels met essentiële olie, vrij sterke concentratie en persoonlijk gaat mijn voorkeur dan naar de mildere Natural Answer.

Biospotix druppels, schijnt vrij stevig van geur te zijn, met essentiële oliën. Andere merken zijn Ecostyle en Espree.

Geen enkel middel is zaligmakend. Dat klinkt teleurstellend, maar is wel
de realiteit. Het is vaak even zoeken wat het beste bij jouw dier en
bij jou past. Vele natuurlijke middelen kunnen met elkaar
gecombineerd en/afgewisseld worden. Het dier regelmatig nakijken en
ouderwets vlooien met een vlooienkam en een bakje water om de
gevangen vlo in te doen is naast alle middelen aan te raden. Wat
betreft de teken, het dier regelmatig nakijken en met een tekenpen of
tekenkaart de teek geheel verwijderen.

Werken met natuurlijke middelen klinkt als meer werk in vergelijking tot chemische middelen, maar het houdt je dier wel langer gezond.

Vragen
hierover? Mail info@praktijkdewittekater.nl

Monique Born

Praktijk de Witte Kater

Voor welke dieren kan je natuurgeneeskunde inzetten?

Voor welke dieren kan je natuurgeneeskunde inzetten?

Natuurgeneeskunde kan je voor alle diersoorten inzetten. Denk aan katten, honden, cavia’s, konijnen, vogels maar ook aan reptielen, vissen, schapen, geiten, koeien, ezels en paarden.  Er is in feite niets dat beter past bij dieren dan middelen uit de natuur en een natuurlijke benadering van gezondheid.

Er zijn fysieke klachten die niet alleen met natuurlijke middelen kunnen worden aangepakt, waar een regulier geneesmiddel ingezet moet worden of een ingreep door een dierenarts moet plaatsvinden. Maar er is geen beperking wat betreft de natuurgeneeskunde en het inzetten van natuurlijke middelen als het om diersoorten gaat. De natuurgeneeskunde gaat ervan uit dat het lichaam streeft naar evenwicht, balans. Daar waar het dier uit balans is en klachten vertoont is het zaak om het lichaam te ondersteunen weer in balans te komen. Dat klinkt vaag misschien, maar denk maar aan koorts. Je lichaam zet alles in het werk om de ziekteverwerker uit te schakelen en wat je daar o.a. van merkt is koorts. Maar het kan ook zijn dat je iets verkeerds hebt gegeten en als je het al niet hebt uitgebraakt zal het lichaam zich er door middel van diarree van ontdoen. Dat bedoelen we met, dat het lichaam zijn best doet om in balans te blijven.

Dieren vrij in de natuur kunnen zelf kruiden kiezen om hun gezondheid te ondersteunen, ook wel zoöfarmacognosie genoemd. Kijk naar een hond die bijvoorbeeld gras gaat eten om te kunnen braken. Overigens eten niet alle honden gras enkel om te kunnen braken. Maar wij geven onze dieren te eten en daarmee bepalen wij welke voedingsstoffen zij binnen krijgen. “Wij” hebben de weilanden met gras ingezaaid dat vooral op de melkproductie van koeien is afgestemd, al dan niet met kunstmest en/of pesticide behandeld. Liever zien “we” in het land geen paardenbloemen of brandnetels. En dat is nou net wat veel dieren goed kunnen gebruiken. Nu kan je tekorten aan mineralen en vitaminen oplossen met supplementen, maar je kan ook kruiden in je land zetten. Vaak gaat het in de natuurgeneeskunde om logisch nadenken.

Waar kan natuurgeneeskunde voor ingezet worden?

Waar kan natuurgeneeskunde voor ingezet worden?

Dat is een vraag die ik vaak hoor. “Wat kan je er nou mee?” “Voor welke klachten werkt het dan?”

In het kort kan het voor vele klachten worden ingezet, dat kunnen klachten zijn die steeds weer terugkomen, chronische klachten, klachten waarvoor steeds maar geen oorzaak gevonden wordt. Denk aan bewegingsklachten, maag- en darmklachten, huidklachten.

Voorbeelden van klachten:

  1. een kat die zich steeds weer open krabt en blijft wassen. De vacht is dun op sommige plekken zelfs kaal , hij heeft over zijn lijf wondjes. De dierenarts heeft geen specifieke oorzaak kunnen vinden, de voeding is inmiddels aangepast, de kat heeft al enkele malen een injectie tegen de jeuk gekregen en dat werkte voor kortere tijd maar de klachten blijven terugkomen.
  2. een hond, labrador van 8 jaar gaat steeds wat strammer lopen, het opstaan gaat moeizaam. De dierenarts geeft aan dat de hond wat ouder wordt en last van artrose heeft. De hond krijgt medicatie tegen de pijn.

Liever zien wij als natuurgeneeskundigen dat diereigenaren advies vragen voordat er al een eindeloos en soms bijna uitzichtloos traject is gevolgd. Maar de praktijk leert dat veel mensen pas buiten de reguliere geneeskunde gaan kijken als ze “uitgedokterd” zijn. De natuurgeneeskunde vervangt de reguliere diergeneeskunde niet, maar heeft een andere kijk op gezondheid en ziekte. Door deze andere benadering kunnen er andere conclusies getrokken worden en andere, aanvullende adviezen worden gegeven. De natuurgeneeskundige kijkt naar het dier in zijn geheel, karakter, leefomstandigheden, medische geschiedenis en niet enkel de klacht die hij/zij op dat moment toont.

De natuurgeneeskundige zal, indien nodig, vervolgens natuurlijke middelen en/of therapieën adviseren, denk daarbij aan kruiden, essentiële oliën, Bachbloesems, TTouch, acupressuur. Daar waar nodig, zal een natuurgeneeskundige doorverwijzen naar een regulier dierenarts. Dat kan bijvoorbeeld zijn voor aanvullende onderzoeken zoals bloedonderzoek en röntgenonderzoek.

 

Kruiden basis van de geneeskunst

Kruiden basis van de geneeskunst.

Waarom plaats ik dat zo stellig? Omdat vaak het gebruik van kruiden als “alternatief” wordt gezien, alternatief en niet bewezen. Maar is dat wel zo?

Veeartsen hebben, al vanaf het begin dat het als studiediscipline in de 17-de eeuw geïntroduceerd werd, onderzoek gedaan naar het gebruik van planten. Daar waar het toen vooral op basis van ervaring werd toegediend, kunnen nu steeds beter de inhoudsstoffen van de planten worden aangetoond. De werkzame stoffen van de planten worden  uit de plant gehaald, geïsoleerd en in reguliere medicijnen gebruikt. Of de werkzame stoffen van de plant worden nagemaakt en tot medicijnen verwerkt. Denk hierbij aan moerasspirea en wilgenbast die als basis voor pijnstilling werden/worden gebruikt.

Wat vanaf de 17-de eeuw de conventionele diergeneeskunde was, wordt nu als alternatief betiteld maar vormt wel de basis van de huidige diergeneeskunde. Dat houdt niet in dat alle kennis van toen, juist was maar ook zeker niet dat alles onjuist was. Er is vanaf 1803 systematisch onderzoek gedaan naar het gebruik van planten in de geneeskunst. Er zijn nog steeds en wellicht juist steeds meer onderzoeken naar gebruik van planten bij diverse aandoeningen. Dat “juist nu” komt onder andere doordat het gebruik van insecticide en antibiotica steeds meer ter discussie staat.

Dat planten werkzame stoffen bevatten, zal niemand willen ontkennen. Maar je moet wel weten waar je mee bezig bent, weten hoe je de kruiden inzet en welke bijwerkingen op kunnen treden. Op eigen houtje allerlei kruiden aan dieren toedienen, is alles behalve verstandig. Raadpleeg daarvoor altijd een natuurgeneeskundige of holistisch werkende dierenarts.

Voor wie geïnteresseerd is wat er wetenschappelijk te vinden is over het gebruik van planten, verwijs ik naar Pubmed welk op internet vele medische onderzoeken publiceert. Daarnaast zijn er ook tijdschriften op het gebied van phytotherapie online te vinden.

Touch for Health

Afgelopen weekend heb ik de eerste cursus Touch for Health gevolgd. Het waren drie heerlijke en hele leerzame dagen met dank aan Paulien de Roos van Chi-Libra en groep mede-cursisten. De volgende cursussen staan al in de agenda.

Touch for Health is een methode om disbalans in het lichaam op te sporen door middel van spiertesten. Vervolgens wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd met correctietechnieken. Touch for health is de basis van de kinesiologie en verenigd oosterse en westerse behandelmethoden. De cursussen zijn humaan gericht, dus op het werken met mensen. Ik zal binnenkort ook de speciale nascholing voor kinesiologie bij dieren gaan volgen om deze mooie methode in mijn praktijk te kunnen inzetten.

Praktijk de Witte Kater van start

Praktijk de Witte Kater gaat 1 september 2017 van start.

Trots en blij start ik mijn eigen praktijk 1 september 2017.

Van kinds af aan ben ik gek op dieren en alles wat leeft. Het verbaasde zo goed als niemand, dat ik het roer een paar jaar geleden omgooide en een opleiding natuurgeneeskunde voor dieren ging volgen. Als kind opgegroeid met natuurgeneeskunde, wilde ik vanaf de Havo de opleiding natuurgeneeskunde gaan volgen, destijds nog in Hilversum en op mensen gericht. Daarvoor werd ik te jong geacht en achteraf ben ik daar wel en tegelijkertijd niet blij om. Blij, omdat ik zoveel andere dingen heb mogen doen, zoveel ervaring heb mogen op doen die ik anders wellicht had gemist. Niet blij, omdat ik anders al zoveel meer had kunnen doen op natuurgeneeskundig vlak. Het is een heel boeiend vakgebied waarin zo ontzettend veel te leren en te ontwikkelen is, dat ik soms het gevoel heb tijd tekort te komen.

Na een 3-jarige opleiding veterinaire natuurgeneeskunde in Breda, ga ik met mijn Praktijk de Witte Kater beginnen. Tijdens de opleiding heb ik al vele dieren mogen behandelen, wat mij iedere keer bevestigde dat mijn keuze voor de natuurgeneeskunde, een voor mij juiste keuze is. Ontwikkeling en leren is een doorlopend proces en ik zal mij dan ook komende jaren blijven ontwikkelen om mijn praktijk zo goed mogelijk te voeren.

Welkom bij Praktijk de Witte Kater.

Monique Born