Hoera een puppy!

Hoera een puppy! Het is zo leuk en je verheugd je er zo op, een puppy. Je koopt het liefst allemaal mooie nieuwe dingetjes, mandje, riempje, speeltjes en je volgt het voer advies van de fokker. Je hebt de pup misschien al ingeschreven voor de puppy cursus en binnenkort gaan jullie voor het eerst naar de dierenarts. Het begin van een mooi en gelukkig leven samen. Je zal heel veel tips van de fokker, de dierenarts, de hondenschool en bekenden krijgen. Ik wil ook graag nog wat tips geven.

  • Dagboek: begin met een dagboek waarin je o.a. schrijft over het nest waar jouw pup uitkomt, hoeveel pups er in het nest waren, hoeveel mannetjes en vrouwtjes, verloop van de geboorte van de pups -waren er bijzonderheden-, hoeveelste nest is het van de moeder, conditie en gedrag van de moeder, hoe is het opgroeien in het nest verlopen. Als de pup thuiskomt probeer dan in al jouw enthousiasme op te letten hoe de pup op alles reageert. Zo schrijf je belangrijke dingen, ook evt. kleine ongelukjes en medicatie, in het leven van jouw pup en later volwassen hond op in het dagboekje. Waarom? Omdat je het op den duur vergeet en al deze informatie wel belangrijk kan zijn als er op een gegeven moment iets is met de hond, wat je natuurlijk nooit hoopt.
  • Voeding: vaak krijg je vanaf de fokker voer mee wat de pup bij de fokker at, vaak zijn dat brokken. Er zijn fokkers die afspraken hebben met bepaalde merken en daardoor ook puppy pakketten meegeven aan de nieuwe eigenaren. Dat hoeft niet het beste voer voor jouw hond te zijn. Sommige honden kunnen alles eten en een andere hond heeft snel last van zijn buik, diarree, braken, gebrek aan eetlust, regelmatig oorontstekingen of jeuk. Er is ontzettend veel keus, brokken met op de verpakking precies zo’n hond als die van jou, speciaal voor het ras, dat is vooral goede marketing. Maar het gaat om de inhoud, de ingrediënten en die staan op de achterkant in kleine lettertjes en vaak weet je niet wat het echt inhoudt. Sommige honden kunnen beter op KVV, kant en klaar vers vlees, gezet worden. Een neutrale site die je hiervoor kan raadplegen is www.voerwijzer.com en natuurlijk mag je altijd met mij contact opnemen.
  • Vaccineren of titeren? Bij titeren wordt bepaald of de pup nog voldoende bescherming heeft vanuit de moeder zodat je pas vaccineert als dat nodig is. Het kan zijn dat jouw dierenarts wel wil titeren om op maat te kunnen vaccineren maar pas als de hond de serie puppy vaccinaties heeft gehad. Waarom zou je titeren? Omdat vaccineren ook bijwerkingen kan geven dus waarom zou je meer vaccineren dan nodig? Meer info https://www.doggo.nl/artikelen/hond-en-gezondheid/titeren-hond/

Similar Posts