Bravecto

Bravecto

Er is veel te doen over het vlooienmiddel Bravecto. Dit middel wordt verkocht omdat het zo makkelijk te geven is. De honden vinden het smakelijk en het werkt 3 maanden lang. Gemak dient de mens.

Het middel heeft ook een schaduwkant. Het kan het zenuwstelsel van de hond aantasten, denk daarbij aan epilepsie of andere neurologische afwijkingen die zich o.a. kunnen uiten in bewegingsklachten en verlammingsverschijnselen. Volgens de producent is dit echter allemaal niet aangetoond, betreft het oude of reeds zieke dieren die klachten vertonen. Zo worden de klachten naar het land van de fabelen gewezen.

Dat Bravecto het neurologisch systeem zou aantasten is niet onwaarschijnlijk als je kijkt hoe het middel werkt, namelijk door het zenuwstelsel van de vlooien aan te tasten. De vlo moet eerst bijten om het bloed met het giftige middel binnen te krijgen voordat het dood gaat. Het giftige middel, insecticidemiddel fluralaner, zit in het bloed van de hond en is minstens 3 maanden werkzaam in het bloed. Nu kan het zijn dat de eerste keer het dier geen verschijnselen vertoont maar na de tweede keer of derde keer wel. De giftige stof wordt als het ware opgestapeld. Mede ook doordat de giftige stof veel langer in het lichaam aanwezig lijkt te zijn dan de genoemde 3 maanden.

Advies: denk zelf goed na over wat u de hond geeft, blijf alert wat uw dierenarts u meegeeft of ter plekke aan uw hond wilt geven. Zeker bij jonge dieren, gelijktijdig toedienen met vaccinaties, en rassen die gevoelig zijn voor epilepsie zou ik het afraden.

Op facebook is een pagina “is Bravecto veilig”. Het tv programma Radar heeft ook aandacht besteed aan Bravecto, hierbij een link naar de uitzending. https://vimeo.com/205048944

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *