Voor welke dieren kan je natuurgeneeskunde inzetten?

Voor welke dieren kan je natuurgeneeskunde inzetten?

Natuurgeneeskunde kan je voor alle diersoorten inzetten. Denk aan katten, honden, cavia’s, konijnen, vogels maar ook aan reptielen, vissen, schapen, geiten, koeien, ezels en paarden.  Er is in feite niets dat beter past bij dieren dan middelen uit de natuur en een natuurlijke benadering van gezondheid.

Er zijn fysieke klachten die niet alleen met natuurlijke middelen kunnen worden aangepakt, waar een regulier geneesmiddel ingezet moet worden of een ingreep door een dierenarts moet plaatsvinden. Maar er is geen beperking wat betreft de natuurgeneeskunde en het inzetten van natuurlijke middelen als het om diersoorten gaat. De natuurgeneeskunde gaat ervan uit dat het lichaam streeft naar evenwicht, balans. Daar waar het dier uit balans is en klachten vertoont is het zaak om het lichaam te ondersteunen weer in balans te komen. Dat klinkt vaag misschien, maar denk maar aan koorts. Je lichaam zet alles in het werk om de ziekteverwerker uit te schakelen en wat je daar o.a. van merkt is koorts. Maar het kan ook zijn dat je iets verkeerds hebt gegeten en als je het al niet hebt uitgebraakt zal het lichaam zich er door middel van diarree van ontdoen. Dat bedoelen we met, dat het lichaam zijn best doet om in balans te blijven.

Dieren vrij in de natuur kunnen zelf kruiden kiezen om hun gezondheid te ondersteunen, ook wel zoöfarmacognosie genoemd. Kijk naar een hond die bijvoorbeeld gras gaat eten om te kunnen braken. Overigens eten niet alle honden gras enkel om te kunnen braken. Maar wij geven onze dieren te eten en daarmee bepalen wij welke voedingsstoffen zij binnen krijgen. “Wij” hebben de weilanden met gras ingezaaid dat vooral op de melkproductie van koeien is afgestemd, al dan niet met kunstmest en/of pesticide behandeld. Liever zien “we” in het land geen paardenbloemen of brandnetels. En dat is nou net wat veel dieren goed kunnen gebruiken. Nu kan je tekorten aan mineralen en vitaminen oplossen met supplementen, maar je kan ook kruiden in je land zetten. Vaak gaat het in de natuurgeneeskunde om logisch nadenken.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *