Natuurlijk vlooien bestrijden

Dit artikel behandeld natuurlijke vlooien bestrijding, natuurlijke middelen die ingezet kunnen worden tegen vlooien en teken.

Er zijn verscheidene chemische middelen tegen vlooien en teken verkrijgbaar. De meeste doden de vlooien en teken na het bijten van de hond of kat. Dat houdt in dat de hond of kat het gif waardoor de vlo/teek doodgaat in het bloed moet hebben zitten. Het gif, dat via veelal een druppel in de nek wordt toegediend, komt dan ook in de bloedbaan terecht en moet door het lichaam worden afgebroken en uitgescheiden. Nu zijn er ook pillen verkrijgbaar die drie maanden werkzaam zijn, dus drie maanden achtereen gif in het bloed van uw dier. Dat houdt ook in dat het lichaam zeker drie maanden nodig heeft om het gif af te breken en uit te scheiden. Om een goede werking te garanderen moet de behandeling herhaald worden, de druppel in de nek iedere maand en de pillen om de drie maanden. Als een dier moeite heeft het gif goed af te breken en uit te scheiden gaat het gif zich stapelen, met alle gevolgen van dien. Het is belastend voor diverse organen, zoals de lever en de nieren. Soms zie je de overbelasting van de organen terug door huidproblemen, spijsverteringsproblemen en zelfs neurologisch effecten.

Er zijn ook natuurlijke middelen in te zetten. Zij doden over het
algemeen de vlo of teek niet maar maken de hond of kat minder
aantrekkelijk voor de parasieten. Het ene dier is aantrekkelijker
voor vlooien of teken dan de ander, net als de ene mens veel eerder
gestoken wordt door muggen dan de ander.

Er wordt vaak geadviseerd om knoflook door het eten van de hond te doen
waardoor het bloed gezonder is en zodoende de hond minder
aantrekkelijk is voor vlooien en teken. Echter kan teveel knoflook
bloedarmoede veroorzaken en voor sommige dieren is het echt geen
aanrader zoals bij katten. Knoflook, kan helpen het bloed gezonder te
maken en wordt tegen wormen ingezet, maar met mate, nooit langer dan
drie weken achter elkaar.

Op de huid en vacht kan diatomeeënaarde ingezet worden. Diatomeeënaarde is een poederachtige substantie die bestaat uit skeletjes van eencellig kiezelwier. Het tast het schild van o.a. vlooien en luizen aan door middel van uitdroging, waardoor ze vervolgens doodgaan. Het materiaal is dus heel droog, het droogt ook de huid iets uit, je moet dus niet te kwistig zijn, je handen daarna goed wassen en zorgen dat het niet in de ogen van je dier komt. Als het dier zich wast dan krijgt hij natuurlijk ook iets van de diatomeeënaarde binnen, wat op zich niet erg is omdat het tegen inwendige parasieten kan worden ingezet. Je moet er rekening mee houden dat je dier er iets poederig uit gaat zien, tijdelijk, en dat het regelmatig aangebracht moet worden. Datzelfde geldt ook voor neempoeder. Neempoeder heeft een ui-knoflookachtige geur. Je brengt het op de vacht aan en kan ook bij katten ingezet worden. Het is tevens in olie, neemolie, verkrijgbaar. Met name katten kunnen een flinke hekel aan de geur hebben. Diatomeeënaarde doodt de vlo en neemolie maakt je kat of hond onaantrekkelijk voor vlooien. De middelen kunnen met elkaar gecombineerd worden indien nodig.

Een ander middel dat vlooien dood, is appelazijn. Het kan in de vacht gemasseerd worden en eventueel kunnen er essentiële oliën aan toegevoegd worden om de vlooien en teken op afstand te houden. Appelazijn is ook ideaal om verdund met water je vloer mee te dweilen. Goed stofzuigen en af en toe dweilen met verdunde azijn helpt het huis vlo arm te houden. In de kieren, bij plinten kan je dan altijd wat diatomeeënaarde strooien zodat ook de eieren en larven geen kans hebben. Ik heb het hier over appelazijn en niet over schoonmaakazijn om toe te passen op het dier zelf!

Kokosolie wordt ook vaak als middel genoemd om vlooien en teken op afstand te houden en kan vermengd worden met essentiële oliën. De kokosolie breng je op de huid en vacht aan. Het handigste is om dat te doen, vlak voor dat het dier naar buiten gaat in verband met het `vet`.

Essentiële oliën die ingezet kunnen worden zijn kruidnagel, kaneel, tijm, lemongrass, geranium, pepermunt en teatree. Voor al deze oliën geldt, vermeng de olie met een drager, nooit puur op de huid of zo in de vacht. Een drager is een plantaardige olie zoals kokosolie of jojoba-, amandel-, rijstkiemolie. Denk aan een verdunning van 10-15 druppels in totaal van alle essentiële oliën op 50 ml. dragende olie.

Het wel of niet gebruiken van essentiële olie bij katten is een discussiepunt. Katten zouden een langere tijd nodig hebben om een essentiële olie af te breken dan honden of mensen. Teatree is sowieso een olie die afgeraden wordt bij katten. Als je natuurlijke druppels koopt, let er dan op dat er voor de kat geen teatree in zit. Heb je een hond en kat in huis wonen, dan kan je ook beter druppels zonder teatree nemen. De meeste katten zullen het niet waarderen als je ze hult in een damp van essentiële olie. Bedenk ook dat de katten door hun was gedrag meer olie binnen krijgen dan een hond.

Je kan met de essentiële oliën ook een spray maken zodat je kan afwisselen met het gebruik van de olie 1x per 3 dagen en spray op de andere dagen. De spray maak je door een theelepel honing met een paar druppels essentiële olie in lauw water op te lossen.

Ieder dier zal anders reageren op een olie. Het is voor het dier wel zo prettig om niet met een olie rond te lopen wat hij echt niet fijn vindt. Iedereen heeft wel eens een parfum opgespoten waarvan die had gewenst dat die dat niet gedaan had. Essentiële olie heeft via inademing invloed op onze emoties, denk bijvoorbeeld aan kaneel, versgebakken appeltaart of lavendel. Daarbij komt het via de huid en opname via de haren ook in de bloedbaan terecht, dus het is van belang om het met mate toe te dienen en niet alle oliën in één middel te willen proppen.

Van tevoren kan je het beste testen welke olie wel of niet prettig wordt gevonden door jouw dier. Dat kan eventueel ook bij mij, Praktijk de Witte Kater, omdat ik alle oliën in huis heb.

Er zijn ook nog keramische kralen op de markt, maar daar heb ik zelf
geen ervaring mee, dus daar kan ik ook niets over zeggen, behalve dat
ik goede ervaringen erover lees. De keramische kralen worden in een
band om de hals gedragen.

In noodgeval kan het dier altijd nog gewassen worden met Dreft
(afwasmiddel). Het dood de vlooien, maar het droogt ook de huid uit,
dus effectief wanneer de hond al onder de vlooien zit maar geen
basisuitrusting zeg maar.

Er zijn kant en klaar middelen op de markt zoals Natural Answer via
www.natuurlijkevlooiendruppels.nl

CDVet zijn druppels die zowel met als zonder teatree verkrijgbaar zijn o.a.
via www.eko4petz.nl

Stop Bodyguard zijn druppels met essentiële olie, vrij sterke concentratie en persoonlijk gaat mijn voorkeur dan naar de mildere Natural Answer.

Biospotix druppels, schijnt vrij stevig van geur te zijn, met essentiële oliën. Andere merken zijn Ecostyle en Espree.

Geen enkel middel is zaligmakend. Dat klinkt teleurstellend, maar is wel
de realiteit. Het is vaak even zoeken wat het beste bij jouw dier en
bij jou past. Vele natuurlijke middelen kunnen met elkaar
gecombineerd en/afgewisseld worden. Het dier regelmatig nakijken en
ouderwets vlooien met een vlooienkam en een bakje water om de
gevangen vlo in te doen is naast alle middelen aan te raden. Wat
betreft de teken, het dier regelmatig nakijken en met een tekenpen of
tekenkaart de teek geheel verwijderen.

Werken met natuurlijke middelen klinkt als meer werk in vergelijking tot chemische middelen, maar het houdt je dier wel langer gezond.

Vragen
hierover? Mail info@praktijkdewittekater.nl

Monique Born

Praktijk de Witte Kater

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *